Proeflokaal HUB voor jongeren

Zelf je eitje bakken in het proeflokaal

Proeflokaal HUB voor jongeren opent haar deuren weer in de binnenstad van Culemborg

Vanaf 10 oktober 2022 kunnen middelbare scholieren en studenten op doordeweekse middagen op de Varkensmarkt in Culemborg terecht voor inspiratie en ontmoetingen. En voor een voordelig kopje koffie of iets anders lekkers. Het café dat in het weekend als Lekkers aan Lek draait, verandert doordeweeks in een plek waar jongeren af kunnen spreken, samen kunnen werken aan een project of inspiratie tot zich kunnen nemen door mee te doen aan een programma van het proeflokaal. Initiatiefnemer Tessa Volkers zet hiermee haar idee door dat in de coronaperiode is ontstaan. Tijdens de horecasluiting was het café het HubKwartier van Hub Rivierenland waar jongeren terecht konden voor diverse projecten en praktijkervaringen. Nu Hub Rivierenland meer regionale activiteiten ontplooit, blijft Tessa Volkers met het proeflokaal op de Varkensmarkt een vaste plek bieden voor live ontmoetingen.

Tessa: “Jongeren hebben meer dan ooit fijne, veilige plekken nodig om elkaar live te spreken en ervaringen op te doen die verdere deuren openen richting hun toekomstmogelijkheden. Die plek wil ik graag bieden in Culemborg. Ik heb een onderwijsachtergrond en ben docent op ROC Rivor, maar in het proeflokaal wil ik vooral een gastvrouw en sparringpartner zijn en even net dat ene zetje geven dat iemand nodig heeft.” 

In Proeflokaal, HUB voor jongeren is er ruimte om te ontspannen of wat lekkers te proeven, maar jongeren kunnen ook zelf een eitje bakken of de keuken gebruiken voor een studieproject. Later in het jaar zullen er nieuwe ervaringsgericht activiteiten worden toegevoegd aan de menukaart. Programma’s die jongeren uitnodigen om aan de slag te gaan met interessante werkvormen die hun zintuigen prikkelen. Het proeflokaal gaat in oktober open met aantrekkelijke prijzen en start na de herfstvakantie met het project RE:POWER van Hub Rivierenland.

Tessa: “Vanuit het proeflokaal blijven we in verbinding met Hub Rivierenland, we voeren gezamenlijk projecten uit waar jongeren en bedrijven bij betrokken zijn. Dat doen we samen met een klein projectteam dat zich voor beide stichtingen inzet.” 

Henriett Somlai is één van de projectcollega’s: “Ik kende Tessa al eerder, maar afgelopen twee jaar kregen we de kans om nauw met elkaar samen te werken. Beiden koesteren we de droom om bij te dragen aan een betere wereld en daar waar we kunnen, net dat ene verschil te maken. Bij de projecten van Hub Rivierenland en bij het proeflokaal komen die dromen samen. We bouwen de plek met de jongeren op, van logo-ontwikkeling tot de activiteiten. Daar nemen we de tijd voor en maken er een leertraject van. Het gaat tenslotte om de ervaringen. Bij Proeflokaal HUB voor jongeren kun je wat van de toekomst proeven; waar ligt je kracht, wat vind je leuk? Door ervaring kunnen jongeren zichzelf beter leren kennen.”

Ook Philippe de Kok zal vaak meedoen aan de initiatieven. Philippe runt het weekendcafé en zet zich daarnaast graag in voor maatschappelijke of culturele projecten in de stad.“De kracht van het proeflokaal zit ook in verbindingen. We gaan niet op een nieuw eiland zitten, maar betrekken waar nodig het bedrijfsleven en de maatschappelijke organisaties. Zo werken we bijvoorbeeld ook met onder andere Elk Welzijn en Coöperatie van Makers samen om een caravan om te bouwen tot een HUB-mobiel.”

Proeflokaal HUB voor jongeren is vanaf 10 oktober open van maandag t/m donderdag tussen 13.00 uur en 17.00 uur op de Varkensmarkt 14 in Culemborg.  Klik hier voor de website.