Conservatorium of muziektherapie? Lisa, leerling van O.R.S. Lek en Linge, wil dat graag uitzoeken. Ze zit in het laatste jaar van haar middelbare school en moet een keuze maken. Vandaar dat ze zich snel aanmeldde voor de VIP experience van Hub Rivierenland. Hier kreeg ze de kans om een dagje mee te lopen met Klaas Krist, medewerker van Zorgcentra de Betuwe.
De dag begint met een korte interactieve lezing over muziektherapie. In de bioscoopzaal van het zorgcentrum geeft muziektherapeute Amanda Dobbenberg uitleg over haar vak, versterkt met voorbeelden uit de praktijk. Ze vertelt hoe muziek helpt om zelfvertrouwen te vergroten, herinneringen op te halen en afleiding te vinden als dat nodig is in een zwaar moment. Ook vertelt ze hoe muziek ingezet wordt bij mensen die niet (meer) goed kunnen spreken.
Amanda belicht vele kanten van haar werk en ze vertelt ook over de vijf opleidingen in Nederland. Zelf studeerde ze aan de Hogeschool Utrecht, gevestigd in Amersfoort. Het is wel vechten voor je vak geeft ze toe.Gelukkig is er de Nederlandse Vereniging van Muziektherapie die zich inzet voor de belangen van deze vorm van zorg.
Momenteel werkt Amanda aan een scriptie over het verschil tussen improvisatie en voorkeursmuziek binnen muziektherapie. Ze vraagt aan Lisa of ze al weet met welke doelgroep ze later wil werken. Lisa denkt aan ouderen of kinderen. Wat de eerste doelgroep betreft zal ze vandaag veel meemaken. Want het programma krijgt een vervolg in Kulenburg, een vestiging van Zorgcentra de Betuwe waar zorgbehoevende ouderen wonen.
Lisa en Klaas fietsen naar de locatie waar al twee dames op leeftijd klaar zitten om de eerste klanken in ontvangst te nemen die Klaas speelt op zijn gitaar. Er hangt een persoonlijke sfeer. In een mandje van een geparkeerde rollator zit een knuffelhond bij de voet van een mevrouw. Ze aait het hoofd van het knuffeldier en kijkt er lief bij. Klaas vraagt: “Gaan we naar buiten Ko?” en de mevrouw zegt enthousiast: “Ja”. Het tweede liedje gaat dus over naar buiten gaan en genieten van de kleine dingen in het leven. Het refrein wordt enthousiast meegezongen en er komen steeds meer bewoners bij om te genieten van de muziek. “Kunnen jullie niet elke dag komen?” vraagt iemand. Maar dat kan helaas niet, want door de coronamaatregelen mag iemand maar één vestiging per dag bezoeken. En zo worden de momenten verdeeld tussen de verschillende locaties. Lisa raakt ontroerd. Ze is getuige hoe de ouderen opknappen van een half uurtje muziek. Zelfs diegene die negatief doet, verandert als ze exclusieve aandacht krijgt door een speciaal liedje voor haar.
Na het bezoek aan Kulenburg wordt Lisa door Klaas getrakteerd op een lunch. Ze hebben nog een middagprogramma voor de boeg, een gesprek met fysiotherapeute Sharon Derks, die het ritme van muziek inzet bij de behandeling van cliënten met Parkinson. Een vrij nieuwe ontwikkeling in de fysiotherapie.
Tot slot een ontmoeting met iemand die door muziek oude herinneringen ophaalt en prachtige verhalen van vroeger vertelt. Iemand die het heel zwaar heeft in het nu, maar door te reizen met behulp van muziek, kan ze even ontspannen in haar herinneringen. Lisa gaat met vele nieuwe ervaringen huiswaarts. Welke richting ze uiteindelijk gaat kiezen, weten we binnenkort… We zullen het haar vragen.
Tip: in de maand april en mei organiseert Hub Rivierenland in het HUBKwartier OF-OF sessies voor leerlingen die twijfelen tussen twee studierichtingen. Nieuwsgierig? Volg Hub Rivierenland op sociale media.