In het weekend van 9 t/m 11 juni vindt het Nederlands Gregoriaans Festival plaats in ’s Hertogenbosch. Een logische plaats, vindt artistiek leider van het festival Rens Tienstra, omdat de gregoriaanse traditie overal terug te vinden is in de geschiedenis van de stad: er klinkt sinds vele eeuwen gregoriaans in de prachtige Sint Jan, er is een grote rijkdom aan handschriften met gregoriaans en op het gregoriaans gebaseerde composities in het Zwanenbroedershuis. Ook heeft de stad een aantal muziekgezelschappen met specialisatie in dit muzikale erfgoed. Tijd voor de introductie van een eeuwenlange traditie in een passend decor waar zowel de kenner als de leek hun harten kunnen ophalen en zich drie dagen lang kunnen onderdompelen in diverse programma’s.
Rens Tienstra is 35 jaar en behoort tot de nieuwe generatie liefhebbers en beoefenaars van gregoriaanse muziek. Hij is componist, dirigent met passie voor muziek en geschiedenis. “Eigenlijk kwam ik per toeval in aanraking met gregoriaanse muziek,” vertelt hij. “Tijdens mijn studie voor dirigent kreeg ik een bijbaan bij een kerk waar het koor gregoriaans zong. Er ging een wereld voor me open, deze muziek vroeg een heel andere benadering van componeren en dirigeren dan ik het heb geleerd. Ik werd er zo door geïnspireerd dat ik kerkmuziek als bijvak koos en dankzij mijn leuke docenten ben ik steeds bekwamer geworden in deze muzikale taal.” Tienstra is onder die indruk van de veelzijdigheid van de gregoriaanse muziek. “Het is een spiegel voor de Europese muziekcultuur en vertelt het verhaal van Europa door de eeuwen heen. De oorsprong is de vroege middeleeuwen en als je de doorgegeven opgetekende teksten bestudeert, dan zie je dat het niet alleen eeuwig is, maar ook tijdgebonden; de toonhoogtes, de ordening, de spelling, het eren van bepaalde heiligen en zelfs de spelfouten behoren tot een bepaalde periode. Fascinerend erfgoed dat maar weinig mensen kennen. Daar willen we met dit festival verandering in brengen.”
Muzikale dialoog tussen oud en nieuw
Wie het festival bezoekt kan naast de muziek ook genieten van workshops, muziektheater, vertellingen en meer. De hotspot is de Sint Jan, maar ook andere kerken en gebouwen zetten hun deuren open voor een beleving van bezinning en een bijzondere ervaring. Tienstra: “Voor mij is het festival één grote snoepwinkel, maar als ik een favoriet moment moet kiezen, dan kies ik voor het programma op zaterdagavond met de Completen door Voces Caelestes en Wilma Pistorius. Een muzikale dialoog tussen de oude klanken en een moderne compositie op de cello. Maar voor iemand die nog nooit een noot gregoriaans heeft gezongen, is ook de deelname aan een kring aan te bevelen. Ik zou zeggen, bestudeer het programma en kies je eigen aanvliegroute om dit muzikale rijkdom van dichtbij te beleven.”
Het Nederlands Gregoriaans festival vindt plaats tussen 9 en 11 juni en wordt georganiseerd door de Stichting Amici Cantus Gregoriani. Meer informatie en tickets: www.gregoriaansfestival.nl