Verhalend verbinden | Culemborgers in beeld in de kapel van Het Weeshuis

Onder de titel Verhalend Verbinden maakt fotograaf en dichter Hannah Rood 52 ontroerende, verrassende en vooral persoonlijke portretten van Culemborgse stadsbewoners. Haar expositie is vanaf 20 januari te zien in de kapel van Het Weeshuis. Hannah Rood is een van de geselecteerde lokale kunstenaars voor LekArt en verdiept zich in de verhalen van mensen vanuit verschillende culturen, leeftijden en met uiteenlopende achtergronden en leefsituaties.

Hannah Rood is geboren in Middelburg en na een reis via Den Haag en Hilversum streek ze tweeënhalf jaar geleden neer in de Lekstad. Ze kwam hier vanwege de liefde en al snel begon haar liefde ook te borrelen voor een nieuw kunstproject: Verhalend verbinden. En omdat ze als bruggenbouwer, ondernemer en perfectionist niet terugdeinst voor een uitdaging, pakte ze het gelijk groots aan. In het jaar dat Culemborg 700 jaar stadsrechten viert, presenteert ze elke week een nieuw portret van mensen in de stad. “Ik ben in mijn kleine kring begonnen,” vertelt Hannah Rood. “En omdat er altijd iets is wat de kern van je bestaan bevestigt, vroeg ik aan de geportretteerden een relikwie mee te nemen. Dat bleek van alles te kunnen zijn; variërend van een woord tot een ideologie tot het schroevendoosje van opa. Dat leverde bijzondere gesprekken en verrassende ontdekkingen op.” En zo bouwde Rood aan een steeds groter wordende kring waarin diverse culturen en leefstijlen een plek kregen. Het thema verbinden staat daarbij continu centraal. Rood: “Bijvoorbeeld op het moment waarop ik het gesprek aanging met twee mensen met hun roots in de Molukken. Zij waren elkaars relikwie en de Molukse vlag dat van hen beiden. Wat in mijn optiek niet echt het symbool van verbinden leek, een vlag, werd een eyeopener en een confrontatie met mijn Nederlands denken en de schoolse geschiedenisboekjes. Ik werd even stevig geconfronteerd met dat verbinden met anderen alles te maken heeft en ten grondslag ligt aan de  verbinding met jezelf. Ik ben erg blij met dat portret. In de tekst die ik erbij schreef moest ik in hun huid kruipen. En als dat dan lukt en iedereen blij is met het eindproduct, dan is het goed en kan ik het afsluiten.” Het project houdt Hannah in haar greep. Ze heeft vaak tranen zien vloeien bij de persoonlijke verhalen. Ze noemen haar dan ook wel de zielenvisser of fototherapeut die dichtbij komt zonder grenzen over te gaan. “Je kunt je nooit met de ander verbinden als je je niet met jezelf kan verbinden. Ik ben zo trots op de mensen die hun verhaal durven delen. Het zijn allemaal supermodellen, die zich durfden openstellen  in overgave en vol kwetsbaarheid. Dat is volgens mij de sleutel tot verbinding.”

Verhalend verbinden is vanaf 20 januari te zien in de kapel van Het Weeshuis. Elke week een nieuw portret. Het project is mede mogelijk gemaakt door de Stichting Elisabeth Weeshuis, het Initiatievenloket Culemborg en LekArt.