Dagen van schaamte | Nieuw boek Lieneke Dijkzeul ligt in de winkels

Dit interview verscheen i.o.v. de Koninklijke BDU op 30 november 2016 in de Culemborgse Courant.

Is het een thriller of een psychologische roman? Of gaat het om een nieuw genre? Het nieuwe boek van Lieneke Dijkzeul ‘Dagen van schaamte’ is niet eenvoudig in een hokje te plaatsen. Uiteindelijk ligt het boek sinds kort in de boekhandel op de plek van de psychologische thrillers. Na ruim een jaar is de schrijfster klaar om het verhaal los te laten en zelfstandig te laten ademen.

Lieneke Dijkzeul woont bijna veertig jaar met groot genoegen in Culemborg en profiteert van de gunstige ligging van de Lekstad. Voor haar werk reist ze veel door het land om lezingen te geven op scholen en in bibliotheken. Op de terugweg laadt ze even op in de trein en denkt ze na over onderwerpen die haar in het hart raken. Zo ook over het thema van haar nieuwste boek ‘Dagen van schaamte’. Lieneke Dijkzeul: “In mijn boeken kaart ik vaker een maatschappelijk probleem aan. In dit geval het zorgsysteem in Nederland. Zoals de zorg de laatste jaren is uitgekleed stoort mij enorm. Dus ik dacht, als je het zou omdraaien, een bestuurder van een aantal zorgcentra aan den lijve laat ondervinden hoe het er echt aan toegaat, dan gebeurt er iets in zo’n boek.” Het boek gaat over Pieter Elting, een geslaagd man met glanzende carrière, groot huis, dure auto. Maar dan slaat het noodlot toe: op klaarlichte dag wordt hij ontvoerd en vervolgens opgesloten in een lege kamer. Hoewel hij ervan overtuigd is dat hij daar nooit eerder is geweest, komt de plek hem toch bekend voor. Maar waarom is hij hier? Gaat het om losgeld? Zijn ontvoerders geven hem geen verklaring. Integendeel, hij krijgt de opdracht er zelf achter te komen. Als hem ten slotte de schrijnende reden duidelijk wordt, bekent hij schuld, maar alleen om zijn leven te redden.

Voorbeelden uit de praktijk
“Ik heb voorbeelden uit de praktijk gebruikt om mijn hoofdpersonage te laten kennismaken met vernedering en onachtzaamheid, die ik zelf ook terugzag in de zorgcentra van vandaag. In de huidige vorm zie ik die als een voorportaal van de hel.” Aldus Dijkzeul, die aanvankelijk moest zoeken naar de juiste vorm. Het liefst schreef ze 240 pagina’s alleen maar over de opgesloten man. “Maar je kunt het de lezer niet aandoen om 240 pagina’s te wachten op iets wat er maar niet komt, dus ik heb uiteindelijk een vorm gevonden voor een compleet verhaal met kop en staart.” Het boek ligt sinds medio november in de boekhandel en de lezersreacties komen al binnen bij de schrijfster. “De trouw van mijn lezers doet me goed. Schrijven is een eenzaam beroep, het is fijn om uiteindelijk de reactie van het publiek te ontvangen.”

Lieneke Dijkzeul schrijft thrillers en scenario’s. Haar boeken werden genomineerd voor diverse prijzen, waaronder de Gouden Strop en de Diamanten Kogel. Een aantal ervan verscheen ook in Duitsland. Het boek ‘Dagen van schaamte’ ligt in diverse boekhandels en binnenkort ook in de bibliotheken.