Als je hoofd niet meer goed werkt

CULEMBORG | Vanaf zaterdag 18 juli is tijdens er een nieuwe expositie te zien in de kapel van Het Weeshuis aan de Herenstraat. De eeuwenoude ruimte is het podium voor fotografische ontmoetingen over ‘Mijn leven [met dementie] in beeld’. Zes Culemborgse stadsbewoners, tevens bezoekers van het Odensehuis, geven een inkijkje in hun alledag vastgelegd door zes fotografen van Fotoclub Lek en Licht. Intiem, kwetsbaar en eerlijk. Want over het leven met dementie zijn er veel misvattingen. Door het dagelijks leven van de geportretteerden in beeld te brengen ontmoet je hun leven en hun verhalen. Naast deze tentoonstelling is er ook een boek uitgebracht waarin een maatschappelijk thema en de kunstvorm fotografie elkaar ontmoeten.

Het Odensehuis Culemborg is een ontmoetingscentrum voor thuiswonende mensen met beginnende dementie en voor hun naasten. Eén van de maatschappelijke verantwoordelijkheden die het huis op zich neemt is om de samenleving kennis te laten maken met goede informatie over het leven met dementie. Initiatiefnemer van Odensehuis Culemborg, Renée Lankwarden, was op zoek naar een treffende manier om het leven met dementie met anderen te delen in de maatschappij. Want, vroeg of laat krijgen er steeds meer mensen mee te maken. Dan is het fijn als er een plek is waar je terecht kunt voor informatie en meer. Tijdens een gesprek met Kees Molders  van Fotoclub Lek en Licht werd het idee voor deze expositie geboren. De leden van de fotoclub zoeken voortdurend naar onderwerpen om vast te leggen, het liefst met thema’s die maatschappelijk relevant zijn.

Afgelopen winter liepen zes fotografen met zes stadsbewoners van Culemborg – die getroffen zijn door dementie – mee tijdens hun dagelijkse bezigheden. Hoe ziet hun leven eruit? Waar putten ze kracht uit? Wat zijn hun uitdagingen? Onder leiding van fotograaf Tom Meerman kregen de fotografen de kans om hun vaardigheden als documentair fotograaf te vergroten. Het resultaat is een verhalende serie over het dagelijks leven van mensen met beginnende dementie. De fotografen vertellen in beeld en ook in korte teksten over hun kennismaking met deze Culemborgers. Hun ontmoetingen hebben niet alleen tot een bijzondere serie geleid maar ook tot mooie nieuwe vriendschappen en onvergetelijke momenten. Als naslagwerk is er ook een boek uitgebracht.

 

De expositie is tot en met 28 augustus te zien tijdens de openingstijden van de bibliotheek.

Door de coronamaatregelen kan er slechts een beperkt aantal bezoekers tegelijk aanwezig zijn in de ruimte waardoor het bezoeken van de expositie vooralsnog niet geschikt is voor grote groepen. Meer informatie is te vinden op www.odensehuisculemborg.nl.